2024 március 28

RSS Facebook

2012. október 11. csütörtök, 14:02

Svédország Gripenek vásárlására tesz ajánlatot Horvátország számára

Értékelés:
(0 értékelés)


Nyolc Gripen vadászrepülőgépről szól az ajánlat, amelyet a Svéd Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) 2012. október 10-én küldött el Horvátország kormánya számára.









Az FXM-en keresztül a svéd kormány nyolc Gripen C/D eladására vonatkozó ajánlatot nyújtott be. Az ajánlat tartalmaz egy a pilóták és technikusok számára szóló támogató és képzési csomagot, valamint egy finanszírozási megoldást.


„Megtiszteltetés számunkra, hogy elkészíthettük ezt az ajánlatot, amely Horvátországgal szoros együttműködésben született. A rendszer kiváló képességekkel rendelkezik nemcsak az ország légterének védelmezéséhez, hanem a nemzetközi missziókban történő részvételhez is. Emellett megfelel a NATO-interoperabilitási elvárásoknak. A Gripen a világ egyik élvonalbeli vadászgépe, amely hatékony és robusztus, ugyanakkor élettartam-költsége alacsony”, mondta Peter Göthe, az FXM főigazgató helyettese.


„Annak érdekében, hogy a Horvát Légierő zavartalan működése a jelenleg szolgálatban lévő MiG-21 típusú gépek kivonásakor is biztosítva legyen, Svédország olyan megoldást kínál, amelynek keretében a Gripen C/D repülőgépek a szerződés aláírását követő akár egy éven belül megkezdhetik működésüket” – mondta Jerry Lindbergh, az FXM horvát programjának igazgatója.


A svéd ipar a Saab révén jelentős ipari együttműködést is kínál, ami a beszerzésből adódik.


Svédország mellett Csehországban, Magyarországon, Dél-Afrikában és Thaiföldön vannak Gripenek használatban. A Gripen-kezelők a Gripent Repülő Országok fórumának keretében folyamatosan együttműködnek, így például megosztják a működtetéssel kapcsolatos tapasztalataikat. Tavaly novemberben Svájc azt állította, hogy a Gripen szerepet kap az ország jövőbeni légvédelmében.

Fotó: Gripen