2024 március 28

RSS Facebook

2012. október 31. szerda, 11:28

Hende Csaba a katonai együttműködésről tárgyalt az amerikai haditengerészeti miniszterrel

Értékelés:
(0 értékelés)


A magyar-amerikai katonai együttműködésről tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszter a budapesti látogatáson tartózkodó Ray Mabusszal, az Egyesült Államok haditengerészeti minisztériumának vezetőjével október 30-án, kedden.










A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok kiemelkedő területe a katonai együttműködés. Az amerikai miniszter méltatta a magyar honvédség afganisztáni és balkáni missziós szerepvállalását.

Hende Csaba a megbeszélésen Magyarország és az egész közép-európai térség biztonsága szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte a szoros transzatlanti kapcsolatokat, és szintén kitért az afganisztáni és balkáni műveleti szerepvállalásra, megjegyezve, hogy Magyarország a védelmi költségvetés tíz százalékát költi a béketámogató műveletekre.

A miniszterek beszéltek a jövő évben Magyarországra tervezett nagyszabású közös válságkezelési és katasztrófa-elhárítási gyakorlatról is. A találkozón részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is.

A budapesti amerikai nagykövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Ray Mabus és Eleni Tsakopoulos Kounalakis részt vesz a mindenszentek napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba szervezett megemlékezésen, hogy az Egyesült Államok nevében leróják tiszteletüket Magyarország katonai áldozatainak emléke előtt.
Mint írták, Ray Mabus 2009 óta vezeti az Egyesült Államok haditengerészetét és tengerészgyalogságát, tárcája élén több mint százötven milliárd dolláros éves költségvetésért és mintegy 900 ezer emberért felelős.

HM Sajtóiroda
Fotó: Krasznai-Nehrebecky Mária