2024 április 24

RSS Facebook

2012. december 11. kedd, 16:07

Átvette a Qatar Emiri Air Force a 4. C–17-es Globemaster III-asát

Értékelés:
(0 értékelés)

Átvette a qatari légierő a Boeing Long Beach-i gyárában a negyedik C–17-es Globemaster III-as nehéz katonai szállítógépét. Ezzel a Qatar Emiri Air Force az egyik legnagyobb felhasználójává vált a típusnak, igen jelentős szállítási kapacitást tudva a magáénak. Az emírség eredetileg csak két darab C–17-est rendelt, de a későbbiekben további két Globemaster III-assal toldották meg a vásárlást. Az ezt megelőző harmadik C–17-es ez év elején állt szolgálatba Qatarban.

A korábban átadott qatari C–17-esek idén év elején már átestek a tűzkeresztségen, amikor a NATO-erők oldalán részt vettek a Líbia elleni légi blokád logisztikai támogatásában. Illetve szintén részt vettek abban a mentőakcióban, amely során segélyeket szállítottak a kenyai szárazság megszenvedőinek. Ezt megelőzően pedig 2010-ben szintén segélyszállítmányok eljuttatásával vettek részt a Haitin és Chilében történt földrendgések után. Qatar az első olyan közel-keleti ország, amelyik rendelt a C–17-es szállítógépből, s az első repülőgépet 2009-ben szállította le a Boeing a QEAF-nek.

A Boeing összesen 249 darab C–17-est adott át világszerte, ebből 218 darab repült az Egyesült Államok légierejének a flottájában (USAF), amelyeken kívül 31 gép szolgál Ausztráliában, Kanadában, Qatarban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Nagy-Britanniában és annak a tizenkét országnak a kötelékében, amelyek a pápai bázison lévő három C–17-est használják a NATO Strategic Airlift Capabilitiy program keretében. Ezeken kívül Indiának van még egy tíz gépes megrendelése, amelyet 2013-ban és 2014-ben teljesít majd a Boeing.

Fotó: Boeing