2024 április 19

RSS Facebook

2012. december 17. hétfő, 16:30

Megkapta az ausztrál légialkalmassági bizonyítványát a Ka–32A11BC helikopter Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Megkapta az Ausztrál Légügyi Hatóságtól a légialkalmassági bizonyítványát az orosz gyártmányú, koaxiális rotoros Ka–32A11BC több célú közepes helikopter. Ennek köszönhetően lehetővé vált, hogy ezzel a típussal is repülhessenek Ausztráliában azok a helikopterüzemeletető cégek, amelyek légi kutató-mentő, tűzoltó és teheremelő feladatokat látnak el a kontinensnyi szigetországban a forgószárnyasokkal.

Emellett a Ka–32-es kiválóan alkalmas villanyoszlopok és más nehéz tárgyak beemelésére, illetve olyan helyre való eljuttatására, amelyek más földi eszközökkel csak igen nehezen közelíthetőek meg. A Ka–32-es ezen változatát több mint harminc országban alkalmazzák világszerte. A típus elsősorban a főrotor koaxiális kialakításának köszönheti sikerét, mivel ennek révén a kategóriájának legerősebb helikoptere, s emellett igen stabilan lehet vele egy helyben függeszkedni és nagyon precízen is lehet vele manőverezni, ami komoly előnyt jelent a nehéz tárgyak pontos beemelésekor.


A Ka–32-es már korábban, 2009-ben megkapta az amerikai FAR–29-es és az orosz AP–29-es minősítést, illete az EASA légialkalmassági bizonyítványát is. A típus számos példánya repül immár Oroszországban, Kanadában, Spanyolországban, Portugáliában,Svájcban, Kínában, Ausztriában, Dél-Koreában, Indonéziában és Japánban.


A típus 2011-ben kapta meg a légialkamasság bizonyítványát Indiában és Brazíliában. Ez utóbbi országban a Helipark Taxi Aero vállalkozás használ Ka–32A11BC forgószárnyasokat, méghozzá oly módon, hogy a brazil őserdőkben nehezen megközelíthető helyekre repít teherárút külső függesztményként. Kahzasztán két ilyen forgószárnyast vásárolt 2012-ben, amelyeket kutató-mentő feladatokra használ. A svájci illetőségű Heliswiss pedig nagy méretű és súlyú tárgyak emelésére alkalmazza a Ka–32-est építkezéseken, például távvezeték oszlopok vagy sífelvonó oszlopk telepítésekor az Alpokban. (Ezek közül az egyik járt itt Magyarországon, amikor a Széchenyi-hegyi tévétorony tetején ki kellett cserélni az antennát.) Spanyolországban tűzoltásra és kutató-mentő feladatokra vetik be a koaxiális rotorral felszerelt helikoptert.

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (EMERCOM) öt új Ka–32A11BC helikoptert vehetett ár idén, amelyeket szintén tűzoltó konfigurációban vethetnek be. A Moszkvában, idén áprilisában történt toronyház tűz okán újabb ilyen forgószárnyasok beszerzését tervezni az EMERCOM, mivel a tűz elhárításában komoly szerepet játszottak ezek a forgószárnyasok. Az erről látható videófelvéltel itt tekinthető meg: www.russianhelicopters.aero




A Ka–32A11BC több célú közepes helikopter az egyik legkeresettebb orosz helikoptertípus világszerte. A típus eredeti változatát, a Ka–27PS-t haditengerészeti célokra tervezték még a 60-as években. Ennek modernizált változata a Ka–32-es egy igen megbízható, robusztus és praktikus helikopter-változat lett. Ez az első olyan orosz helikopter típus, amelyik megkapta az ausztrál hatóságtól a légialkalmassági bizonyítványt.

Fotó: Russian Helicopters JSC