2024 április 24

RSS Facebook

2013. január 14. hétfő, 15:06

Boeing 787 Dreamliner Budapesten! Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Vadonatúj géptípust köszönthettünk szombat este a Ferihegyi repülőtéren: a LOT lengyel légitársaság vadonatúj Boeing 787 Dreamliner típusú gépe érkezett Budapestre a típus magyarországi premierjére.








A lengyelek első Boeing 787-ese decemberben és januárban egy sor európai városban tart bemutatót, ami egyben a személyzetek kiképzésének is a része, így fordult meg Prágában, Londonban, Bécsben, Münchenben, Frankfurtban, Kijevben, Hannoverben, Brüsszelben és végül nálunk is.

A Boeing 787-es tervezése még a 90-es végén kezdődött, amikor az amerikai gyártó elkezdett gondolkodni a sikeres Boeing 747-es és még inkább a 767-es széria utáni gépek kialakításáról. A 2000-es évek elejére kiderült, hogy a Jumbo-ban még van fejlesztési és üzleti fantázia is, így készült el a 747-8-as széria, amelynek cargo-változatát már több mint egy éve rendszeresen láthatjuk Ferihegyen. A kisebb befogadóképességű, 220-300 személyes, de hosszútávú repülőgép kategóriában viszont a Boeing látott fantáziát, így született a Dremaliner a 767-esek leváltására és az Airbus A 330-as konkurenciájaként.
A növekvő üzemanyagárak miatt különlegesen nagy hangsúlyt helyeztek a gép gazdaságosságára. Ezt részben a takarékos hajtóművekkel (Rolls-Royce Trent 1000 és General Electric GEnx) részben pedig a géptörzs és a szárnyak különlegesen aerodinamikus kialakításával és a könnyű műanyag kompozitok alkalmazásával érték el. A repülésben egyre nagyobb teret hódítanak a különféle (üvegszálas, szénszálas erősítésű) műanyagok, amelyek könnyebbek, rugalmasabbak és tartósabbak a fémeknél, így a Dreamliner tömegének nem kevesebb, mint 50 %-a már műanyag.

A Boeing 787-es először majdnem pontosan három évvel ezelőtt, 2009. december 15-én emelkedett a levegőbe a seattle-i Boeing Field repülőtérről. Kereskedelmi forgalomba két és fél évvel ezelőtt, 2011. szeptember 26-án állt, elsőként a japán All Nippon Airways színeiben. A Dreamliner első európai légitársasága viszont a lengyel LOT volt. A lengyelek gépe három osztályos elrendezésben 18 business, 21 prémium turista és 213 turista helyet kínál, azaz összesen 252 személyes. A gépet kifejezetten a hosszútávú repülésre tervezeték, így az első Varsó-Chicago járatot január 16-án repüli. Mivel az első üzemelési tapasztalatok szerint 21 %-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a Boeing 767-es, így akár összesen 15.000 kilométeres járatokat is teljesíthet egy felszállással, mint amilyen pl. egy Tokió-Frankfurt vagy New York-Hong Kong közvetlen járat.

Az utasok kényelmét szolgája a kiváló hangszigetelés mellett az a fedélzeti elektronika, amely még a nagyobb légörvények okozta rázkódást is megpróbálja ellensúlyozni. A Boeing 787-es fedélzetén még a turista osztályon is (3-3-3-as üléselrendezés mellett) minden egyes utasnak saját monitorja, video- és zenei programválasztéka, internetelérése van. Új fejlesztés az utas ablakok sötétítésének megoldása, ezeket elektronikus úton lehet a külső megvilágításhoz igazítani, így a gépen már nincsenek lehúzható ablakredőnyök sem.


A pilótakabinban természetesen mindent az elektronika irányít, öt nagy színes monitor tájékoztatja a személyzetet a legfontosabb repülési adatokról, a hajtóművek működéséről, míg további két, kisebb monitor a navigációs adatokat jeleníti meg. Légitársasági szempontból nagy előny, hogy a gép műszerezettsége nagyban azonos a Boeing 777-es családéval, így a pilóták szakszolgálati engedélye lehetővé teszi mindkét típus repülését. A Boeing 787-es szárnyfesztávolsága 60 méter, hossza 56,7 méter, legnagyobb felszálló tömege (MTOW) 228 tonna. Utazósebessége 913 km/h a szokásos, 10.700 méteres utazómagasságon. A LOT a berepülési időszak végén Varsóból Pekingbe, New Yorkba, Chicagóba és Torontóba repül a Boeing 787 Dreamlinerrel.

Kép és szöveg: Budapest Airport