2024 április 16

RSS Facebook

2013. február 19. kedd, 13:38

A Saab NG Gripen E szerződést és fejlesztési megrendelést kapott Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)



A védelmi és biztonsági profilú Saab szerződést írt alá a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalával (FMV) a Gripen E-vel kapcsolatban. A megállapodás részét képezi a Gripen E fejlesztése és átalakítása Svédország számára 2013 és 2026 között, valamint egy lehetséges megrendelés Svájctól, a Gripen E újabb gyártására.








Az FMV 2,5 milliárd svéd korona értékben kezdeti megrendelést nyújtott be a 2013-14-es működési időszakra a fejlesztésre vonatozóan. Svédországtól  2013-2014 között várható a többi megrendelés. A lehetséges megrendelések teljes értéke a szerződés értelmében 47,2 milliárd svéd korona.

A svéd parlament nagy többséggel megszavazta, hogy Svédország Gripen E repülőgépeket vásároljon a jövőben. A szerződés értelmében az első Gripen E-k szállítása 2018-ban történik meg Svédország számára.

Az FMV-vel kötött megállapodás több részből áll. Az első rész a mai megrendelés, amely a Gripen E 2013 és 2014 közötti fejlesztésére irányul, 2,5 milliárd svéd korona értékben. A megállapodás többi részei a következő megrendeléseket tartalmazzák:

- A Gripen E fennmaradó fejlesztési munkálatai Svédország számára, 10,6 milliárd svéd korona értékben – a megrendelés várható ideje 2013 első negyedéve.

- 60 darab Gripen C átalakítása Gripen E-re, első szállítások Svédország számára 2018-ban - a megrendelési szerződés várható ideje legkésőbb 2013 negyedik negyedéve.

- Bevetésekre specializált felszerelés, logisztikai támogatás és karbantartás a Gripen E-hez, Svédország számára, 2018-as kezdeti szállításokkal – a megrendelés várható ideje legkésőbb 2014 negyedik negyedéve.

- Svájcban hamarosan 22 darab Gripen E beszerzéséről dönthet a parlament. Ezért a szerződés részét képezi 22 darab új Gripen E szállítása Svájcba, a megfelelő felszereléssel együtt abban az esetben, ha Svájc a Gripen E megvásárlása mellett dönt.

A megállapodás minden megrendelése, köztük az FMV közvetítésével egy lehetséges megrendelés Svájctól, megközelítőleg 47,2 milliárd svéd korona értékű, és akkor lép hatályba, amikor minden megrendelés beérkezett.

A szerződésbe belefoglalták, hogy az FMV-nek, bizonyos előfeltételek teljesülésekor jogában áll részben vagy teljesen törölni a megrendeléseket. Ebben az esetben a Saabnak jogszerűen jár a már kiadott költségek kompenzációja, valamint a leállítással járó költségekre is jogosult. A szerződésben szerepelnek rendelkezések arra az esetre is, ha Svájc nem dönt a Gripen E vásárlása mellett.

„A Saab számára ez történelmi esemény. Büszkék vagyunk arra, hogy továbbra is világelső harci repülőgépeket szállíthatunk a Svéd Légierőnek. A Gripen már régóta a Svéd Légierő gerincét képezi, és ez így van több más országban is. Ez a lépés több lehetőséget teremt az export piacon is az elkövetkezendő évekre. Jelenlegi vevőink, akik a Gripen C/D típusát használják, szintén előnyét élvezhetik a várható fejlesztéseknek a saját, jövőbeli újításaik során” - mondta Håkan Buskhe, a Saab elnöke és vezérigazgatója.

„Most lépünk be abba a fejlesztési és tesztelési fázisba, amelyben több jelenlegi dolgozónk munkájával érintett. Úgy gondoljuk, hogy új munkatársakra is szükségünk lesz. A gyártás Svédországban történik majd, több ország beszállítóinak bevonásával” - mondta Lennart Sindahl,  a repüléstani részleg igazgatója, és hozzátette:

„Ezzel a szerződéssel tovább fejlesztjük a sikeres Gripen-koncepciót, saját innovatív és egyedi tervezetünk szerint, saját szoftverünk segítségével, amelyet a világ több tájáról származó beszállítók alrendszereivel kombinálunk.”

A Gripen E-nek jelentősen továbbfejlesztett képességei vannak az előző verziókhoz képest. A repülőgép ugyanazon az intelligens tervezésen és innovatív technológiai megoldásokon alapul, amely így a többi alternatívához képest jelentős költségmegtakarítást eredményez. A Gripen E erőteljesebb hajtóművel rendelkezik, nagyobb hatótávolságú, valamint több fegyver és hasznos teher hordozására képes. Az új elektronikus fázisvezérlésű radar és a modernizált avionikai, elektronikai rendszerek növelik a sikeres bevetések esélyét. A Gripen E fejlesztésekor megtett technológiai lépések a Gripen 39-7 E/F bemutatóprogram keretén belül igazolásra kerültek, amelynek során a tesztrepülőgép 2008 óta több mint 250 órát repült többek között Svédországban, az Egyesült Királyságban, Indiában és Svájcban.

A hardver és a szoftver együttes frissítése által a Gripen E olyan modern rendszerré vált, amelyet a jövőben könnyű lesz továbbfejleszteni.

Saab Sajtóközpont

Fotó: Gripen/Peter Liander