2024 április 19

RSS Facebook

2013. március 01. péntek, 10:08

A Sikorsky és a Boeing közösen fejleszti ki a jövő katonai helikopterét Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A világ vezető helikopter gyártója, a Sikorsky Aircraft Co. és a Boeing repülőgépgyár közösen fejleszti ki azt az új generációs több célú katonai helikoptert, amellyel az amerikai hadsereg erre a feladatra kiírt tenderén indulni szeretnének. Az új generációs helikoptert a Sikorsky által épített és sebességi világrekordot repült X2-es koaxiális rotoros és tolólégcsavaros helikopter tervei alapján készítik el.

Az amerikai hadsereg (US Army) idén év vége felé választja ki várhatóan azt vagy azokat a gyártókat, amelyek részt vehetnek majd a szárazföldi erők új, Future Vertical Lift – FVL programjában. Ennek az a lényege, hogy kiválaszthassa a sereg azt az új heikoptert, (függlőlegesen fel-, és leszállni képes több célú repülő eszközt), amellyel a jövőben felszerelheti a US Army az alakulatait. Ennek az első fázisában meg kell építeniük a jelentkezőknek egy olyan bemutatópéldányt, amely az általuk elképzelt jövőbeli helikopter képpeségiet be tudja mutatni az elbírálók számára.

Az X2-essel korábban végrehajtott kísérleti repülések jelentik az alapját annak az új helikopter típusnak, amellyel a Sikorsky és a Boeing indulni kíván a tenderen. Ez az új, több célú, légi szállításra és a szárazfödli csapatok légi támogatására is alkalmas helikopter fly-by-wire vezérléssel, koaxiális főrotorral és tolólégcsavarral lesz felszerelve, amelyek révén minden nehézség nélkül képes lesz a 230 csomós (414 km/h-s) vízszintes repülésre, a jelenlegi helikotereknél is stabilabb függeszkedésre méghozzá igen kedvező súly-tolóerő aránnyal. Ez az új helikopter 100 csomóval lesz gyorsabb, mint a jelenleg használatos forgószárnyasok, 60 százalékkal nagyobb lesz a harctéri hatótávolsága és 50 százalékkal jobbak lesznek a teljesítmény mutatói forró és nagy magasságú környezeben a jelenleg használtos helikopterekhez képest.

Az új generációs helikopter első felszállását 2017-re tervezi a Sikorsky-Boeing tervező csapat.

Fotó: Sikorsky-Boeing