2024 március 29

RSS Facebook

2013. április 09. kedd, 11:12

Megkezdődött az Airbus amerikai összeszerelőüzemének építése Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Ezer magasan kvalifikált munkahely helyben és jóval több a beszállítói körben. Az új Airbus A320-as összeszerelőüzem az alabamai Mobile-ban épül fel.

A tegnapi alapkőletételi ünnepségen Fabrice Brégier, az Airbus elnök-vezérigazgatója aláhúzta az új üzem jelentőségét a cég világméretű terveinek megvalósítása terén. Mindezt a növekvő amerikai igények kielégítése tette szükségessé. Az üzem munkábalépése után az Airbus már három kontinensen gyártja majd legnépszerűbb típusát, az A320-ast, illetve az Egyesült Államokban emellett még A321-eseket és A319-eseket is.

A munkálatok az idén nyáron fognak felpörögni. A gépek összeszerelése 2015-ben kezdődik, és az első itt összeszerelt gép 2016-ban állhat majd kereskedelmi forgalomba. Ha az üzem már teljes kapacitással dolgozik, itt havi négy gépet gyártanak majd.





Az alabamai üzem nem az Airbus első amerikai beruházása. Ugyanitt már működik egy kutatóközpontjuk is, sőt, egy még ennél is jelentősebb méretű a kansasi Wichitában, egy pótalkatrész-raktár a virgíniai Ashburnben, egy kiképzőközpont a floridai Miaimiban és egy adminisztratív központ Washington DC-ben. Az Airbus amerikai programjait a virgíniai Herndonban székelő központ fogja össze. Ezen túl még egy, a légiforgalom földi irányításával foglalkozó Airbus-leányvállalat is működik a virgíniai Chantilly-ben, a Metron Aviation – összesen mintegy ezer embert foglalkoztatva.

Fotó: Airbus