2024 március 29

RSS Facebook

2013. július 03. szerda, 11:50

Proton óriásrakéta balesete Bajkonúron Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Július 2-án, az oroszok által használt kazahsztáni űrrepülőtéren, 17 másodperccel a start után letért a pályájáról, darabokra hullott, majd a földbe csapódva felrobbant egy Proton-M hordozó rakéta és a rajta levő 3 távközlési műhold. A balesetnek – az első hírek szerint – nincs emberáldozata. A műholdakra a projekt vezetői nem kötöttek biztosítást.









Bajkonúron, a biztonsági zónából készített videofelvétel szerint, kedden drámai kozmikus startnak lehettek tanúi a megfigyelők. A Proton-M hordozó rakéta hajtóművéből a 10. másodpercben már rőtvörös színű lángok látszottak. Ez a csóva a sárga lángok között egyre erőteljesebb lett. A rakéta orra oldalra billent, majd a Proton-M a föld felé sodródott, miközben egyes darabjai lerobbantak róla. A 17. másodpercben a soktízezer liter hajtóanyaggal, a hatalmas rakéta test a földbe csapódott.


Az első hírek szerint a starthelytől 2.5 kilométerre zuhant le a 3 szputnyikot szállító rakéta. A mérgező hajtóanyag felrobbant, a szürkés-vörös felhőt a szél nem a lakott területek irányába sodorta. Egyes kazah internetes oldalak már tudni vélik, hogy a környéken emberek kértek orvosi segítséget a mérgező gázok belélegzésének tüneteivel, s vélhetően állatok hullottak  el a robbanást követően. A hivatalos hírek emberáldozatokról nem szólnak.


Az aeromagazin.hu az oroszok két évvel ezelőtti katasztrófa sorozatáról 3 részes elemzést közölt, „Rendszerhibák az orosz űrkutatásban címmel”,  megvilágítva az űrbalesetek tudományos, gazdasági és társadalmi összefüggéseit. A mostani Proton-M baleset okairól az orosz elemzők első reakciója ismételten az, hogy nem konstrukciós hibáról lehet szó. Medvegyev kormányfő állítólag személyes felelősségre vonásokat helyezett kilátásba. Az esemény haszonélvezője lehet Kazahsztán, mivel az űrrepülőtér területének bérletéről szóló tárgyalásokon a környezeti károkozás a bérleti díj egyik fontos tényezőjévé válhat.


Moszkvában nem csekély megdöbbenés övezi azt a hírt, hogy az űrrepülőtér felelősség biztosítása nem terjed ki a kozmikus rakományra, esetünkben a GLONASZSZ-M távközlési rendszer három holdjára. Alekszandr Podcsufarov, az Ingossztrah biztosító alelnöke az Izvesztija online kérdésére elmondta: - A hatmilliárd rubeles felelősség biztosítás csak a harmadik személyeknek okozott kárra vonatkozik, az „egyéb vagyontárgyakra” nem. Emlékeztetett arra, hogy két éve az orosz kormány intézkedéseket ígért az áldatlan biztosítási állapotok rendbe hozására, de részleteket nem közölt.


Meruk József

Fotó: newsru.com