2024 április 26

RSS Facebook

2013. július 22. hétfő, 12:50

Izlandon hason ért földet egy orosz SSJ-100-as Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


A legfontosabb közlekedésbiztonsági  engedélyek kiadására hivatott vizsgabiztosokkal a fedélzetén, vasárnap, a Keflavik repülőtéren hasra szállt egy orosz gyártmányú SSJ-100-as Superjet. Emberéletben nem esett kár, a gép futóművei nem voltak kiengedve.








Orosz sajtóértesülések szerint, vasárnap reggel (moszkvai idő szerint 09.25 órakor), az orosz SSJ-100-as Izlandon,  az oldalszélben való automatikus üzemmódú leszállást gyakorolta, mégpedig az egyik hajtómű imitált meghibásodásával. Keflavik repülőterének leszálló pályájára azonban kiengedett futóművek nélkül érkezett és a betonon „hasra” landolt. Az első jelentések arról szólnak, hogy „későn kezdték meg a futóművek kiengedését”.

A balesetet szenvedett Szuhoj géphez mentők és tűzoltók siettek, mivel nyilvánvaló volt, hogy a becsapódáskor az egyik hajtómű megsérült. Az öttagú orosz személyzet egyik tagja a lábát fájlalta, jelenleg kórházban ápolják. A Szuhoj Polgári Repülőgépgyártó közleménye szerint a baleset a certifikációs eljárás befejező szakaszában történt. Ez az engedélyezési folyamat a légiközlekedési eszközök üzemelésével kapcsolatos kötelező eljárásokat jelenti. A közlemény így ír a történtekről: „A repülőgép törzse a leszálló pályát lezárt állapotú futóművekkel érintette meg. A gépen öten tartózkodtak, három fős legénység és két fő szakértő a certifikációs központokból.” A lábsérülést szenvedett szakértő a gép elhagyásakor sebesült meg.

A középtávú közlekedésre tervezett SSJ-100-as az orosz aviatika nagy reménysége volt. A méregdrága projekt szinte az első perctől kezdve bírálatok kereszttüzében állott. Orosz belföldi és régiós járatokon repülő SSJ-100-asokkal az elmúlt két évben nem ritkán fordultak elő műszaki hibák. Tavaly májusban, Indonéziában 45 ember vesztette életét egy bemutató repülésen, amelynek okát a pilóták és az irányítók sorozatos, apró balfogásainak tulajdonították. A jelentés szerint a hibák egyike se lett volna végzetes, ám a hibák együttes jelentkezése a piacszerző repülés katasztrofális végéhez vezetett.

Meruk József


További képek: http://newsru.com/world/21jul2013/ssj.html

Fotó: http://newsru.com