2013. október 09. szerda, 14:38

Elkészült a Nemzeti Űrstratégia terve

Értékelés:
(0 értékelés)


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrégiben előkészítette a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Űrstratégiát, amelyet a közeljövőben a kormány elé terjeszt – mondta el Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2013. október 9-én, Budapesten, a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) konferenciáján. A rendezvény fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt.






Solymár Károly Balázs köszöntőbeszédében rámutatott: a stratégia kiindulópontja az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency – ESA) való csatlakozás. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kormány az idén kezdeményezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Az űrügynökség Tanácsa előreláthatólag a jövő héten dönt a kérdésben, így akár már idén sor kerülhet az első tárgyalási fordulóra – tette hozzá a fejlesztési tárca helyettes államtitkára.

 

Az Uránia Csillagvizsgálóban tartott nemzetközi szakmai találkozón az Európai Űrügynökség képviselői, illetve a cseh, a lengyel, a román, a szlovák és az észt űripar szakemberei osztják meg az ESA-tagsággal kapcsolatos tapasztalataikat a hazai szakmai közönséggel.

Magyarország 2003-ban vált az Európai Űrügynökség Európai Együttműködő Államává (ECS, European Cooperating State, EEÁ). Ezt a státuszt az ESA a csatlakozás előtt álló országok számára hozta létre. Az öt évre tervezett program során a magyar intézmények, kis- és középvállalkozások lehetőséget kaptak bizonyos európai űrprojektekben való részvételre. Magyarország felkészültségét jól mutatja, hogy hazánk volt az ESA első Európai Együttműködő Állama. 2007-ben az akkori magyar kormány úgy döntött, hogy az egyezmény lejártakor a teljes jogú ESA-tagság helyett a megállapodás újabb 5 évre szóló meghosszabbítását kéri. Időközben a régió országai közül Csehország, Románia, majd Lengyelország is teljes jogú taggá vált. Az együttműködői státusz azonban korlátozott részvételt biztosít az ESA programjaiban, az ebből nyerhető előnyök messze elmaradnak a teljes jogú tagságéitól. Erre tekintettel a nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére a Kormány 2013-ban kezdeményezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megkezdését.

A csatlakozással a hazai vállalkozások számára lehetőség nyílik a legnagyobb európai űrtechnológiai cégekkel történő további együttműködésre. A belépéssel egyidejűleg az ESA összes ipari tendere megnyílik a magyar cégek előtt, emellett szélesedik a részvétel lehetősége a különféle oktatási programokban is: az ESA ösztöndíjakat, továbbképzéseket nyújt a magyar szakemberek részére.

NFM

 

vissza a tetejére